Kanunlar

Basında Biz
FIRINCILAR ODASINDAN BÜYÜK PROJE
DİPLOMALI EKMEKÇİLER VE FIRINCILAR GELİYOR
Fırıncılar Odası, İMKB Lisesi ve GMKA`nın ortaklaşa gerçekleştirdikleri `Gıda Üretimi Kalite Kontrol ve Hizmet Alanında Eğitim Kalitesini Arttırmak` konulu proje hayata geçti. Fırıncılık İşleme Atölyesinin açılış kurdelesini Sayın Vali Ahmet Turhan kesti. Sayın Vali Ahmet Turhan daha sonra öğrencilerin kendi elleriyle yaptığı ekmeklerden tattı, öğrencilerin ustalığını yakından izledi. Atölyede öğrenciler fırıncılık mesleğini öğrenip, ekmek yapıyorlar ve gelecek de istihdamlarına da katkı sağlıyorlar.
İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nde düzenlenen törene Vali Ahmet Turhan başta olmak üzere oda başkanları, oda üyeleri ile davetliler katıldı. Törende projeye destek veren firmalara plaket takdim edildi. Törende konuşan İMKB Okul Müdürü Kamil Kaynaş şunları ifade etti:
2 YIL SONRA
MEZUNLAR VERECEĞİZ
“Okulumuzda 3 alan bulunmakta. Elektronik-Elektrik, Gıda Teknolojisi ve Matbaa Teknolojisi alanı var.Matbaa alanında sıkıntımız yok, mezuniyet veriyoruz. Gıda teknolojileri alanında bir şeyi fark ettik. Bu alanda meslek liselerinde eğitim yapılmıyor, alan bulunmuyor. Endüstri Meslek Liselerinde kaynakçılık, motor tamirciliği alanı var, ama ekmekçilik üzerine alan yok. Fırıncılar Odası Başkanı ile görüştük ve öğrencilerin gıda ve ekmek üretimine katılmalarına inandığımızı sağladık. GMKA desteği ile okulumuzda ekmek fırını atölyesi açıldı. Talim Terbiye Kurulu`na güzel bir sunum yaptık, Fırıncılar Federasyonu ile işbirliği yaparak eğitim nasıl alınmalı diye sorduk.
Ekmek üretimi alanında meslek lisesinde bir alan açıldı. Öğrencilerin alanına ekmekçilik yazacağız. 2 yıl sonra mezunlar verdiğimizde Türkiye`de ilk lise diplomalı ekmekçilerin ve fırıncıların diplomalarını vereceğiz.”

TUNÇ: ‘İMKB’NIN OLMASI
BİZİM İÇİN AVANTAJ’
 Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç da fırıncılıkta eğitimin şart olduğunu söyledi. Tunç eğitimin her zaman söylediklerini, ancak teoride bunun eksikliğini hissettiklerini vurgulayarak, oda başkanı olduğunda en büyük ideallerinden birisinin bu dalda öğrencilere eğitim vermek ve bunu yaptığından dolayı da mutlu olduğunu ifade etti. Tunç “Bizler oda başkanı olarak birer izler bırakmak için geldik. O koltuklara oturmak için koltuğa güç vermeye geldik. 4 yıl sonra bunu gerçekleştirdik. İMKB`nin olması bizim için büyük avantaj oldu. Daha büyük projelerimiz vardı ama bunu gerçekleştirmeyi başarabildik. Hedefimiz fırıncılık binası, içerisinde teşkilatı ve gıda mühendisiyle birlikte burada hep eleman üretmeyi düşünüyorduk. Bunu imkansızlıklarla yapamadık.
Daha bilgiyi, daha tecrübeli çocuklar yetişerek bizlere katkı sağlayacaklar. Bizler işadamı, yatırımcıyız. Bizler ustaya şunu yap demekten ziyade, buradaki gençler bize şunu yapalım diyecekler. İlk filizleri atıyoruz, ileriki zamanlarda güzel şeyler olacak ve öğrencilerimiz mezun olacak” dedi.
VALİ: `PROJE
GÜZEL VE ÖRNEK`
Vali Ahmet Turhan da yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Çok güzel ve örnek proje. Meslek liseleri hep atıl kalmış ve teoride eğitimler vermiş ve çocuklar mezun olduğunda olduğu yerde olmamış. Ancak çağdaş ve gelişmiş toplumlara baktığımızda endüstri meslek liseleri bu gelişmenin hemen önünde algılama olmuşlar. Balıkesir`de şanslıyız. Bizdeki meslek liselerdeki öğrenci sayısı diğer liselere göre fazla. Balıkesir Türkiye`yi besleyen bir il. Bu kapsamda bu proje çok önemli. Okulumuz üzerine düşeni yaptı, fedakarlığı yaptı. Sivil toplum örgütü ile işbirliği yaparak çocukların eğitimine katkı sağlayarak, ekmek gibi gıda alanında gerek teknoloji, gerek hijyen bakımından hizmet verdi. Okulun Türkiye çapında üniversite sınavlarında birinci olması gurur kaynağı. Bir okulda başarı varsa iyi bir idareci, ekip ve öğrenci kitlesi var. Bu da velilerin ilgi ve desteği ile oluyor. Performans denetimimiz var. Okul müdürlerimizin 830 kalemde denetleyeceğiz ne yapıyorlar ne yapmıyorlar. Bu okul müdürünün yaptığını her okuldan istemiş olacağız. Bu örnek bir okul, gönülden kutluyorum. Eğitime önem vermeliyiz eğitime önem vermezsek yeni PKK`lılar çıkabilir.  Sivil toplum ile okulların işbirliği yapması büyük önem kazanıyor. Bu proje çarpan etkisi yapıyor ve başka okullar, sivil toplum örgütleri bunu örnek alıyor.”   (15.01.2014)
CHP İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, CHP İl Başkanı Sayın Muzaffer MAVUK`u ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

Masum bir şekilde başlayan köy ekmeği üretimi ve satışı bugün sektör haline gelmiştir ve ruhsatsız yapılan bu üretimler haksız rekabete yol açmakta ve ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.

CHP İl Başkanı Sayın Muzaffer MAVUK gerekli çalışmaların yapılacağını bildirmiştir. (01.02.2013)
ANNELER DERNEĞİ ZİYARETİ
Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, Anneler Derneği Başkanı Sayın Zekiye SEFERBEY`i ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

Pazar yerlerinde satılan köy ekmeklerinin kesinlikle annemizi,teyzemizi ziyarete gittiğimizde bizlere ikram ettiği ekmekler değildir.Bu ekmekler hijyen olmayan yerlerde üretilmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir.

Anneler Derneği Başkanı Sayın Zekiye SEFERBEY bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi. (30.01.2013)
AKP İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, AKP İl Başkanı Sayın Mahmut POYRAZLI`yı ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

AKP İl Başkanı Sayın Mahmut POYRAZLI gerekli çalışmaların yapılacağını bildirmiştir. (30.01.2013)
BELEDİYE BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, Belediye Başkanımız Sayın İsmail OK`u ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

Belediye Başkanımız Sayın İsmail OK gerekli çalışmaların yapılacağını bildirmiştir.
 (25.01.2013)
BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, İlimiz Vergi Dairesi Başkan Vekili Sayın Hasan YİĞİT`i ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

Masum bir şekilde başlayan köy ekmeği üretimi ve satışı bugün sektör haline gelmiştir ve kayıt dışı elde edilen bu kazançlar  haksız rekabete yol açmakta ve ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.

İlimiz Vergi Dairesi Başkan Vekili Sayın Hasan YİĞİT  gerekli çalışmaların yapılacağını bildirmiştir.
 (25.01.2013)
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ZİYARETİ

Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, Tarım İl Müdürlüğü Müdür Vekili Sayın Bayram Ali ALANLI ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Sayın Ahmet ÇANKAYA`yı ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

Masum bir şekilde başlayan köy ekmeği üretimi ve satışı bugün sektör haline gelmiştir.

Tarım İl Müdürlüğü Müdür Vekili Sayın Bayram Ali ALANLI ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Sayın Ahmet ÇANKAYA gerekli çalışmaların yapılacağını bildirmiştir.(25.01.2013)

VALİLİK ZİYARETİ
Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ ve ve Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL, Sayın Valimiz Ahmet TURHAN`ı ziyaret ederek mesleğimiz ile alakalı 10 yıl önce Balıkesir il merkezinde pazar yerlerinde satışa sunulan 3- 5 adet geleneksel köy ekmeği bugün tüketimin % 29 `na ulaştığı bilgilendirilmiştir.

Masum bir şekilde başlayan köy ekmeği üretimi ve satışı bugün sektör haline gelmiştir.

Valimiz bu konuya el atacağını gerekli çalışmaların yapılacağını bildirmiştir.
  (23.01.2013)
HİJYEN EĞİTİM KURSU
Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği ilimizde fırıncı esnafına yönelik hijyen kursu düzenlendi. Hijyen Eğitim kursu yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Hijyen kursuna katılan fırıncılara ekmek teknolojisi, mevzuat, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği, kayıt ve etiket yönetmeliği ile hijyen eğitimi hakkında bilgiler verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol gereği ilimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Balıkesir Fırıncılar ve Unlu Mamüller İmalatçıları Esnaf Odası işbirliği ile kursa tabi tutulan fırıncılar aldıkları kurs sonrasında sınava tabi tutuldular. Sınavda başarı olanlara hijyen eğitim  belgesi verilecek.

Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ, düzenlenen kursun önemine dikkat çekerek:”Odamız ve il müdürlüğümüzün gayretleri ile düzenlenen kursun çok başarılı ve faydalı geçtiğine inanıyorum. Bu kursa tabi tutulan fırıncı esnafımızın zaten hijyenik koşullarda üretim yaptığını,bu hijyen eğitim kursu ile bilgilerini pekiştirerek halkımıza daha yüksek standartlarda hizmetlerine devam edecekler. Kendilerine başarılar diliyorum. Gıda Tarım ve Hayvacılık İl Müdürlüğümüze ve Türkiye Fırıncılar Federasyonuna de böyle bir kurs düzenledikleri için teşekkür ediyorum.”dedi.

BAŞKAN NİYAZİ TUNÇ,GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ZİYARETİNE KATILDI

Oda Başkanımız Niyazi TUNÇ geçtiğimiz hafta Ankara`da gerçekleştirilen Gıda Tarım ve Hayvacılık Bakanlığı ziyaretine katıldı.

Türkiye
Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyet, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`e teşekkür ziyaretinde bulundu. Bakan Eker, yaptığı açıklamada, ekmeğin kültür için çok özel manası olduğunu ve hayatın tamamını kuşatan, kültürü sembolize eden bir nimet olduğunu belirterek, "Ekmek imalatıyla uğraşan kitle önceden esnafken şimdi sanayici oldu. Teknoloji geliştikçe bu sektör de büyük ölçekli hale geldi. Tabi her işte olduğu gibi çok tüketilen ekmeğin sağlıklı yolla tüketiciye ulaştırılması son derece önemli" dedi. Son 2 yıl içinde çıkardıkları yönetmeliklerle toplumsal sağlığı önceleyen ve hedefleyen birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Eker, "Bütün bu uygulamaları kendi başımıza değil sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte yapıyoruz. Çalışmalarımız tek amacı tüketiciye daha sağlıklı ekmek temin etmek için yapıldı" dedi.

Fırıncılık mesleğinin icrasının diğer bütün faaliyetlerde olduğu gibi yenilikler gerektirdiğini söylenen Bakan Eker, "Yapılan yeniliklerle birlikte bizim de

bilgilerimizi tazelememiz gerekiyor. Biz buna eğitim diyoruz.

Eğitim bütün süreç içerisinde devamlı başvurmamız ve hepimizin alması gereken temel bir disiplin. Bu nedenle hazırladığımız tebliğin tam olarak içselleştirilmesi için fırıncılara eğitim verilmesi önemli" dedi. Buğday üretiminin geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de verimli olacağını söyleyen Bakan Eker, Türkiye`nin un sanayi konusunda dünya lideri olduğunu, 10 yıl önce un ihracatı sıralamasında ilk 10`a bile giremezken şimdi Türkiye`nin dünyada ya birinci ya da ikinci olduğunu söyledi. Beyaz ekmeğin şeker ve yüksek tansiyonu tetiklediğini de söyleyen Bakan Eker, "Bu hastalıkların azaltılması için beslenme rejimini değiştirmek gerekiyor, bu yüzden tam buğday ekmeği tüketimi yaygınlaştırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı ise, Bakanlık tarafından 2012 yılı başında çıkarılan ekmek tebliği ve hijyen konusunda ekmek üreticilerine verilecek eğitim çalışmalarına katkılarından dolayı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`e teşekkür etti. Balcı, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile getirilen yeni uygulamaların toplum sağlığı ve üreticiler açısından önemli olduğunu vurguladı. Türkiye`de 6,5 milyon ekmek israf edildiğini ve bunun da 3 milyonunun fırınlarda olduğunu belirten Balcı, israfın önlenmesi için Bakanlığın yaptığı çalışmalara destek vermek istediklerini söyledi. Ziyaretinde son 3 yılda buğday üretiminin çok verimli ve yüksek olduğunu da belirten Balcı, buğdayda yüksek verimin ekmek fiyatlarına olumlu yansıdığını bu nedenle de son 2 yıldır ülkedeki ekmek fiyatlarında önemli değişiklikler olmadığının altını çizdi.

VALİLİK ZİYARETİ

Balıkesir Merkezdeki Oda Başkanları Sayın Valimizi ziyaret ederek var olan iyi ilişkileri pekiştirmek ve güncel konularla fikir alışverişinde bulunmak üzere valilik makamında biraraya geldi.

Oda başkanlarımız ziyarette esnaf teşkilatımızın sorunlarını dile getirdi.

Sayın Valimiz Yılmaz Arslan, esnafın sadece ticaretle değil, topluma verdiği katkıyla da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bizler de esnafımızı korumak zorundayız. Esnafımızın önünde var olan engelleri kaldıracağız” dedi.

Valilik makamında gerçekleştirilen ziyarete Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Niyazi TUNÇ,Madeni Eşya Esnaf Odası Başkanı İsmail PALA,Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Turgay KAPAN,Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan YILDIZ,Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan BAYDAN,Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı İsa EROL,Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Davut ACAR,Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı Ebru ERAYMAN,Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Hasan YANÇIL ve Camcılar Esnaf Odası Başkanı Sami PAK katıldı.

HAVRAN KAPALI PAZAR YERİ AÇILIŞI

Havran Belediyesi tarafından yaptırılan kapalı pazar yeri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından hizmete açıldı.Açılış Törenine Valimiz Yılmaz ARSLAN, Havran Kaymakamı,Havran Belediye Başkanı Hasan LOFÇALIOĞLU, İşkur İl Müdürü Nazım BALCI, İl Emniyet Müdürü Ömer AYDIN,Sebze ve Meyveciler Federasyon Başkanı Mehmet ÇAKMAN,Havran Sebzeciler Odası Başkanı Hasan SOYSAL,Balıkesir Fırıncılar Odası Niyazi TUNÇ,Balıkesir Tuhafiyeciler Odası İsa EROL,Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Ayhan BAYDAN,Ayvalık Sebzeciler Odası Murat ÖZMEN,Havran Esnaf Odası Erdal ÖNDER,Havran Şoförler Odası Fikret KESER,Edremit Madeni Eşya Odası Hayati SEÇEN,Edremit Sebzeciler Odası Metin KALAYCIOĞLU,Balıkesir Şoförler Odası Fehmi ERDEM başkanları ile Besob Başkanvekili Necdet ERKAN ve Havran halkı esnafının katılımıyla hizmete açılmıştır.

Başkan'dan

Anasayfa | Yönetim | Oda Hakkında | Mevzuat | Duyurular | Basında Biz | Bağlantılar | Etkinliklerimiz | Bize Ulaşın
Gündem | Başkandan Mesaj
2011 © Balıkesir Fırıncılar Odası